V NOVEM LETU BOLJE SKRBIM ZASE 1.

(Ko bereš, si zavrti TA komad :) <3 )

Danes pišem o kozmetiki, področju, ki mi je nepoznan, vanj se zares niti ne maram poglabljat, pa vendar na vsake toliko časa naletim na situacijo, ko se mi zdi, da se moram.

Hribi so zakon, to je enkrat ena, ampak mal manj pa so kul tiste posledice, ki jih pusti simbioza vetra, sonca in mraza. Kot rečeno, nisem noben ekspert, imam pa zato vedno na liniji nadomestno mamo Andrejo, ki svoje poslanstvo izpolnjuje prek izdelovanja kremic in produktov pod blagovno znamko Večna mladost. Zakaj to ime? Zato…

kremce1

Eden izmed njenih top produktov je zagotovo hialuronska kislina in embalaža slednje je vedno tudi v moji toaletni torbici. Namreč, če si človek vzame nekaj minutk časa in prebere raziskavo ali dve o tej substanci, se mu zdi neumno, da bi še kdaj namenil cekinčke za kakšne druge produkte.

Ste raziskovalčki in vas zanima kaj o hialuronski kislini vem jaz? Let’s dig deeper…

Izvedeli boste:

  • Da je hialuronska kislina (HK) molekula sladkorja, ki je naravno prisotna v naši koži in v sklepih.

  • Da HK koži pomaga, da privlači in zadrži vlago ter tako pomaga v boju proti staranju kože.

  • Če HK nanašamo na kožo, se zmanjšajo gubice, izboljša se elastičnost kože in koža postane bolj napeta že po dveh tednih uporabe.

 

Kaj je hialuronska kislina?

Hialuronska kislina (HK) je molekula, narejena iz sladkorjev, katere naše telo samo proizvaja. Ena izmed vlog te molekule je, da deluje kot mazivo za naše sklepe, sicer pa se kar 50% HK v našem telesu nahaja v koži, kjer nase veže vodo in tako ohranja primerno vlažnost (vsaka molekuka HK lahko nase veže več tisoč molekul vode (1)).

 

Kako hialuronska kislina deluje?

Hialuronski kislini se pripisuje veliko antiaging sposobnosti in vse gredo na račun zadrževanja vode v koži ter posledično boljši napetosti in teksturi. S starostjo in izpostavljanju kože ne ravno najbolj prijetnim razmeram, se količina HK v koži zmanjša. Če slednjo topično dodajamo, je isto, kot bi svoji koži namenili veliko vedro vode, s katero se lahko končno odžeja.

Zakaj je ta molekula v uporabi šele zadnja leta? Zanimivo je dejstvo, da je bila v molekularnih standardih hialuronska kislina prevelika za uporabo v kozmetične namene, saj ni uspela prodreti v kožo. Leta 2002 pa je Japonski znanstvenik razvil metodo, ki je prejela Nobelovo nagrado (no joke :) ), in sicer mu je uspelo reducirati velikost HK do velikosti nano delcev, ki so dovolj majhni, da lahko vstopijo v kožo (2).

Nadaljne raziskave so kmalu potrdile, da HK v velikosti nano delcev vstopi direktno v kožo in jo tako izboljša na več načinov. Študija, narejena 2014 je dokazala, da se je v le dveh tednih nanašanja HK na kožo, globina gubic močno zreducirala, izboljšala pa se je tudi sama elastičnost in napetost (3).

 

Kako uporabljati HK?

HK boste našli v različnih kremah, čistilih, vlažilnih gelih,… Ker je telesu naravna substanca, ni strahu, da bi zaradi nje občutili kakršnekoli negativne stranske učinke. Razlika med produkti je seveda glede na vsebnost HK in načina pridobivanja. Lahko jo namreč pridobimo iz rastlinskih olj ali pa sintetično z mikrobno fermentacijo. Nekatere kreme vsebujejo HK, ki je pridobljena iz živali, tako da mogoče je na mestu tudi nasvet, da preberete kaj kupujete in v kaj vlagate s svojim € (4).

Kaj o svojem produktu pravi mama Andreja?

Hialuronska kislina – del vas že od rojstva

Čudovita anti-aging sestavina! Hialuronska kislina ali natrijev hialuronat globinsko navlaži vašo kožo in jo naredi mehkejšo ter mladostnejšo. Hialuronska kislina je izjemno popularna sestavina anti-aging kozmetičnih izdelkov. Najdemo jo v dragih kremah, losjonih in vrsti drugih izdelkov – vsebuje jo tudi krema Večna Mladost. Hialuronska kislina je del nas že ko smo se rodili in z leti nam jo v telesu začne upadati.

Hialuronska kislina učinkovito pomaga ohranjati mladosten videz kože, saj lahko nase veže vode za kar tisočkratne  svoje teže. Zame najbolj učinkovito vlažilno sredstvo za našo kožo. HK navlaži kožo, koži  daje volumen, kar pomaga pri čudovitem, mlajšem videzu kože. Hialuronska kislina se najpogosteje uporablja kot izjemen vlažilec, saj kožo ne le navlaži, temveč vlažnost tudi pomaga vzdrževati. Obstaja več vrst hialuronske kisline. Tukaj je prisotna hialuronska kislina z visoko in nizko molekulsko maso. S tem pomagamo koži, da se navlaži na površini in prodre tudi v globino in tako vrnemo koži svežino, vlago in zmanjšujemo že vidne gubice.

Viri:

[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PM…

[2] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PM…

[3] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PM…

[4] http://www.ewg.org/skindeep/ingredient/70288…

[5] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PM…

[6] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PM…

[7] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/pm…

[8] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PM…

[9] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PM…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s